19 Mayıs 2009 Salı

MAZLUMDER Ankara Şubesi Sinema Etkinlikleri Devam Ediyor



Bir Simge Olarak ERGENEKON...


Şair Yazar Roni MARGULİES ile Vadi Kitabevi'nde "Bir Simge Olarak ERGENEKON" konulu Söyleşi gerçekleştirildi.

1917'den Günümüze Filistin İşgali

MAZLUMDER Ankara Şubesi olarak İşgalin Yıldönümü dolayısıyla organize ettiğimiz "1917'den Günümüze Filistin İşgali" konulu panelimiz, 14 Mayıs 2009 Perşembe günü MAZLUMDER Üyeleri, Gönülllüleri,Sivil Toplum Kuruluşları ve Basının ilgisi ile gerçekleştirildi. Timetürk Genel Yayın Yönetmeni Turan KIŞLAKÇI, Şair- Yazar Roni MARGULİES, Gazeteci-Yazar Mustafa ÖZCAN ve MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk GERGERLİOĞLU'nun konuşmacılığında 1917'den günümüze Filistin' Tarihçesine, İşgale ve İşgalin Bölgesel Aktörlerine ve İşgalin İnsan hakları boyutlarına deyinildi.



18 Mayıs 2009 Pazartesi

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 172 Hafta Basın Açıklaması


16.5.2009

Değerli katılımcılar,

Geçtiğimiz hafta, 14 Mayıs’ta, Filistin’in Siyonist, kapitalist, emperyalist İsrail tarafından işgalinin 61. yıldönümüydü. Aslında işgal 14 Mayıs 1948’de başlamadı. Filistin’in işgali 1917’de ilk Yahudi göçmenler Filistin’e ulaştığında başladı. 14 Mayıs 1948’de başlayan ise devlet terörü eşliğinde özgür Filistin’i yok etmek amacıyla yürütülen sistemli işgaldi. Filistin halkı o tarihten beri “böl ve yönet” taktiğinin en acı manevralarına şahit oluyor; işgal çarkının acımasız dişlileri arasında eziliyor. Yaşanan bu dramla ilgili bırakın bütün dünyayı, İslam ülkeleri bile 61 yıldır bir şey yapamıyor. Kendini dünyanın patronu ilan eden ABD ve onun Ortadoğu’daki uç karakolu İsrail, hiçbir kuralı, hiçbir yasağı dinlemiyor, bildikleri gibi at koşturuyor.

Hâlbuki 2008 yılının Aralık ayında İsrail’in Gazze’ye uyguladığı insanlık dışı saldırı ve kıyım harekâtı hepimizin vicdanını ayağa kaldırmış ve bizi bir şeyler yapmak için harekete geçirmişti. Harekât durdu. Ancak Gazze’nin İsrail tarafından “açık hava hapishanesi”ne dönüştürülmüş olduğu gerçeği değişmedi. Gazze halkı, ambargo nedeniyle, her türlü zor koşula rağmen üretebildiği ürünleri satamıyor, ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bu geçen süre zarfında bizler de işgal altında olan ülke bizim ülkemiz, kötü hayat koşulları yüzünden ölen, zayıf düşen çocuklar bizim çocuklarımız olmadığı için onları unuttuk. Harekât sırasında hiç olmazsa alışverişlerimizde gözetmeye söz verdiğimiz hassasiyetimizi rafa kaldırdık.

Üstelik bugün yalnızca Filistin değil, başka topraklar da işgal altında. Irak’ta bilfiil Amerikan işgali sürüyor. Burada emperyalizmin tuzakları iyi işliyor, Amerika dökmezse, kardeşler birbirlerinin kanını döküyor. Hepimizin nedense hakkında iyi niyetler beslediği, birtakım olumlu adımlar beklediği yeni Amerikan başkanı, Amerikan devletinin politikalarında büyük bir değişiklik yapabileceğe benzemiyor. Evet! Amerika Irak’tan belik birkaç yıl içinde çekilecek. Ama Afganistan’daki kuvvetlerini arttıracak. Yani Irak halkı yerine Afgan halkının kanı akacak.

Bu arada ne yazık ki Ortadoğu’nun, Arap yarımadasının ekonomik bakımdan refah içinde görünen, petrol rezervlerinin çoğunu elinde bulunduran İslam ülkesi görünümlü devletlerinde ise derin bir gaflet uykusu hüküm sürüyor. Ancak bu ülkelerin şu anda iktidarda olan ve iktidarını muhafaza etmek için etliye sütlüye karışmayan yöneticileri bilmeliler ki, yarın onların topraklarının emperyalist, kapitalist iştahları kabartmayacağının garantisi yok. Bu ülkelerin aydınlarından ise sürekli yeni mazlum halklar doğuran bu güçlere karşı kendi halklarının toplumsal aydınlanmasına katkıda bulunmalarını bekleyebiliyoruz ancak.

Bizler de başka ülkelerin aydınlarına yaptığımız bu çağrı doğrultusunda 172. haftamızda Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu olarak ülkemizde ve dünyada yaşanan hak ihlallerine, adaletsizliklere karşı halkımızı bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi kendimize görev addettik. Haftaya bugün, burada, daha adil bir dünyada buluşabilmek duasıyla…


ANKARA İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ PLATFORMU ADINA
MAZLUMDER ANKARA ŞUBE BAŞKAN YARDIMCISI ESRA DURU